TERMİNAL DÖNEM ( SON DÖNEM KANSER HASTASI BAKIMI )

TERMİNAL DÖNEM ( SON DÖNEM KANSER HASTASI BAKIMI )

Terminal dönem, kanser hastalarının yaşamsal fonksiyonlarının sonlanmaya yakın olduğu son 6 aylık dönemi tanımlamak için kullanılır.

Hasta için Terminal dönem; kanserle ilgili tıbbi tedavilerin sonlandırıldığı dönemdir. Bu dönem hasta için bağışıklık sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi ve sinir sistemi gibi daha bir çok sistemde problemlerin yaşandığı zorlu süreçlerdir. Bu problemlere bağlı olarak beslenmede yaşanan zorluklar, sık yaşanan enfeksiyonlar, uzun süren ishal ve kabızlık durumları, ciltte oluşan yaralar hasta ve ailesi için yönetilmesi çok zor süreçler olarak önümüze çıkar. Bu dönemde hastayı enfeksiyonlardan korumak, mümkün olabildiğince doğru beslenmesini sağlamak, ağrısını azaltmak ve en önemlisi hasta ile doğru iletişimi kurarak yaşam kalitesini arttırmak önemlidir. Bu süreçte hastanın sosyal bakım ihtiyaçları tıbbi bakım ihtiyaçlarından daha önemlidir. Bu destekler kanser hastası için, hekim, hemşirelik hizmeti, bakım ihtiyacına göre sağlık destek personeli veya gerekli durumlarda psikolojik rahatlama sağlayabilecek uzmanlardır.

Birçok kanser hastasının yakını terminal dönem ile ilgili bilgi eksikliği, çaresizlik hissi ve duygu karmaşasından dolayı hastasına nasıl yardımcı olacaklarını bilemezler. Terminal dönemdeki kanser hastasının yakınları için süreçle ilgili en doğru yaklaşım, profesyonel destek almaktan geçmektedir. Bu desteklerin başında evde hemşirelik hizmetleri gelir.

SAYFALAR
TAKİP EDİN
BLOG / DUYURU

Diğer Hizmetler